Varustelista
Miltä varustelistan pitäisi näyttää, kun tavoitteena on vaeltaa lähes 1000km Pohjois-Ruotsista Kvikkjokista Kautokeinoon? Vaelluksen ruokapuolen suunnittelusta ja syistä, miksi vaellan ylipäätään olen kirjoittanut omat postaukset jo aiemmin, joten niihin en puutu sen tarkemmin tässä postauksessa. Ruokaa tulee mukaan kahveineen, patukoineen ja trailmixeineen noin 8kg ensimmäiselle välille Kvikkjokista Ritsemiin. Arvioitu matka-aika tällä välillä on 12 päivää, jolloin päivän ruuat painavat keskimäärin 660g. Nämä pakkaan heti rinkkaani ja muiden etappien ruuat olen pakannut pahvilaatikoihin muiden kuluvien tarpeiden kuten kaasun, vessapaperin ja sen sellaisen tarpeellisen kanssa.
RINKKAAN MENEVÄ VARUSTELISTA KALOTTIREITIN ALUSSA
NUKKUMINEN
Teltta (Luxe Hexapeak tai Lanshan 2) - n. 230e
Makuualusta (sydvag Austfjell) - n. 55e
Alustan puhalluspussi (sydvag Austfjell) b. 10e
Retkityyny (retki) n. 10e
Makuupussi (Anar Uvja 750) n. 200e
Nukkumisjärjestelmäni toimii -30 pakkasiin asti. Lähtiessäni heinäkuuta ei ole juurikaan jäljellä ja silloinkin näillä korkeuksilla niin pohjoissuunnassa kuin korkeus meren pinnan yläpuolella saattaa tuoda yölämpötilat miinuksen puolelle läpi kesän. Katsoessani Kebnekaisen sääennustetta tässä noin puolivälissä heinäkuuta, sen huipulle oli luvattu päivälämpötiloiksi -3 astetta pakkasta ja lunta. Tunturiasemalla lämpötila keikkui +10 asteen tuntumassa, joten nukkumisvarustuksen pitää olla sellainen, että sillä pärjää kuumassa, kylmässä, sateessa, tuulessa ja ensimmäisissä lumupyryissä. Sama pätee myöhemmin vaatetukseen. Makuupussini comfort on -9, makuualustani on R-arvoltaan 4.2 eli sillä pärjää myös hyvin -10 kovemmissa pakkasissa ja retkityyny on vain ilmatäytteinen retkityyny. Telttani sen sijaan on varsinainen episodi. Päätin viime tingassa vaihtaa Naturehiken Cluduppini, sillä sen absidi on pieni eli tavaroiden säilyttäminen sateelta suojattuna olisi vaikeaa. Lisäksi sen ovi on toisessa kapeassa päässä, joten sinne mönkiessä joutuu aina mönkimään sängyltä ja aika useasti se, mitä eniten tarvitsee on mahdollisimman pitkällä teltan uumenissa. Mikään ei ole rasittavampaa kuin ottaa kengät jalasta pois ja yrittää suojella jo tehtyä sänkyä kastumiselta, kun yrität "nopeasti noutaa jotain".
Uudeksi teltaksi tilasin ensin Lanshan 2 saksan Amazonista, mutta postin mukaan paketti ei ollut edes Suomessa päivänä, jolloin sen olisi pitänyt saapua. Sain teltasta rahat takaisin, kun myyjäkään ei onnistunut jäljittämään lähetystä kolmessa päivässä. Tilasin uuden teltan ja päädyin tällä kertaa kotatelttaan, jota oli saatavilla Ruotsista. Pohdin viivästyksen kanssa asioita vähän uudelleen ja vaikka Lanshan näyttää Nuuskamuikkusen teltalta, se painaa vain kilon ja siinä on ovet molemmillä pitkillä sivuilla sekä kaksi eteistä - eli toiseen voi laittaa rinkan ja toisesta voi kulkea. Sänkykin säilyy rinkan puolella täysin turvassa vaikka kuinka hakisi nopeita välineitä ja absidi on riittävän kokoinen sadepäivien kokkaamiseen. Odotellessa eksyin kuitenkin Youtuben siihen nurkkaan, jossa näitä kahta telttaa verrattiin Skotlannnin nummilla avoimella kallionkielekkeellä merituulessa... Luxe voitti Lanshanin mennen tullen. Lisäksi se on korkempi ja siihen pystytetään ulko ja sisäteltta erikseen, mikä lisää monikäyttöisyyttä. Luxella on helppo pystyttää vaikkapa lounassuoja sateessa ilman sisätelttaa. Olen myös pitkään haaveillut myös kotateltata, joten miksipä ei nyt. Ja juuri kun olin tilannut kota teltan sain tekstiviestin, että se teltta, joka postin mukaan ei ollut edes Suomessa oli saapunut! Luxe saapuu tämän viikon kuluessa Tornioon, johon menen sitä vastaan ja päätän sen nähdessäni kumman otan lopulta mukaani. Molemmissa on puolensa ja Lanshanin kanssa pitää vain olla vähän tarkempi leiripaikkojen suhteen niin, ettei jää avoimmalle ja tuulisimmalle paikalle.
KEITTIÖ
Kaasu 230g x3 n. 15e
Keitin (Primus Essential Trail Stove) n 30e
Kattila ja pannupaketti 700ml (Optimus Terra Solo) n. 30e
Termospullo (Retki)
Ruokatermos (Vaeltaja - uudehko 0,5l paino vain n 350g)
Vesipullo x 2 (pari 750ml ylijäämäpulloa) n. 4e
Spork (titaaninen muistaakseni Häghus) n. 5e
Kokoontaittuva silikoni lautanen n. 8e
Tiskausvälineet n. 1e
tuulisuojakeittimelle (Optimus) n. 12e
muki (apukokki) n. 2e
Keittiöni on kaukana kevytretkeilystä tai ultralightista. Ajattelin ensin kylmäliottaa ruokia ja keitellä niitä sitten, mutta vastaan sattui tulemaan aikaisempaa aavistuksen pienempi ja kevyempi ruokatermos, joka sopi alkuperäisiin suunnitelmiini. Heikko kohtani on taukojen pitäminen. En malta, enkä muista ja talvella totesin, että jos minulla on lounas ruokatermarissa valmistumassa samalla, kun aamulla lähden niin se tulee syötyä. Samoin suunnitelmiin kuuluu, että keittelen aamulla vedet termospulloon ja syötyäni kaadan loput päivällisen seuraksi ruokatemokseen, jolloin sitäkään ei tarvitse enää erikseen alkaa keitellä. Toki systtemistä tulee lisäpainoa, mutta luulen sen olevan vielä tehtävissä. Juomavettä on kuitenkin reitillä niin paljon ja usein saatavilla, ettei sitä tarvitse kantaa kovin paljoa eli nesteen lisäämä paino ei ole mitenkään tähtitieteellinen. Yksi tavoitteeni on olla suorittamatta yhtään mitään, joten mahdollisuus syödä hyvin pienellä vaivalla ja säästä riippumatta on oleellista. Ainoa asia, jota harkitset vielä on erillinen lautanen. Jos jätän sen matkasta, paino vähenee 170g ja melko pian olisi mahdollista syödä aamupuurot vaikkapa pussista tai syödä ensin kattila aamukahvin kanssa tyhjäksi ennen kuin keittää päivän loput vedet. Onko 170g:lla väliä? On. Vaikken ole grammanviilaaja pahimmasta päästä niin silti pyrin välttämän jokaisen turhan gramman painoa, jonka vain suinkin pystyn.
HYGIPUSSI
Saippua
kuukuppi + puhdistusliinat
ponnareita
hiusharja
shaver
hammasharja
hammastahna
kosteuspyyhkeet
bodyglide
Kutistuvapyyhe
Marseillesaippua
Kuulokekotelo, jossa peili ja kuulokkeet
aurinkorasva
Trowel
Vessapaperi
Pyyhe
Pissapyyhe
Tässäkin osastossa on paljo, josta ultralight voisi karsia, mutta kuten sanottu aion nauttia löntystämisestä. Voisin pärjätä ilman marseille saippuaa, mutta sitä on lähinnä tiskaamiseen ja vaatteiden nyrkkipyykkiin. Saippua, jolla pesen itseni on biohajoavaa ja vanhan kämppikseni tätä reissua varten valmistamaan. Siihen yhdistettiin sitruunaa ja mäntyä sekä reilusti jojobaa, jotta kuiva ihoni olisi vähän vähemmän kuiva. Molempia on mukana ensimmäisellä etapilla yhteensä noin 40g ja ainoastaan sitruuna-mäntysaippuaa on tulossa lisää täyttöpakkauksissa. Naisena en voi välttyä kuukautisilta, joten siihen tarvittavat välineet on pakko pitä mukana. Kosteuspyyhkeet käyvät päivittäiseen pikapesuun, vedessä turpoavia pikkupyyhkeitä on matkassa siksi, että pesu märällä froteepyyhkeellä on yllättävän tehokasta. Toki käytetty pyyhe jää reppuun roskaksi, mutta jälleen se on sen arvoista omasta mielestäni, kun en pääse peseytymään kunnolla mihinkään noin kahteen viikkoon. Bodyglide on ihmeainetta, joka estää hankaumia. Hankaumat ovat tälläisella reissulla lähes taattuja joko vaatteiden saumoista (siksi mietin myös vaatteita pakatessani, että saumat olisivat mahdollisimman eri kohdissa. Jos jokin paikka ärtyy, on ongelma ratkaistavissa mahdollisesti vaatteiden vaihdolla ja bodyglidella). Trowel on pieni ja kevyt lapio, jolla voi kaivaa kolon tarpeilleen aamuisin. Pissapyyhe on sitä ykköstä varten, jolloin vessapaperia ei tarvitse niin paljoa.
Ensiapu
rakkopakkaus (laastareita, ihoteippiä)
pinsetit
burana - särky
aspiriini - särky
paracetamol - särky
zyrtec - useimmat ärsytykset ja haittareaktiot
hydrokortisoni - ihottumat, ihoärsytykset ym
bacibact - tulehtuneet haavat tai rakot
icepower - itikan puremat
lorex - ripuli
kasihuuhde
ideaaliside
kumihanskat
haavansulkuteippi
haavataitos
avaruuspeitto
Ensiapupakkauksenikin sopisi varmasti myös ryhmävaellukselle, mutta sinne ei tule lisää kuin rakkopakettitavaraa ja särkylääkkeitä matkan varrella. Todennäköistä kuitenkin on, että tämän mittaisella matkalla sairastuu, jokin rakko tulehtuu tai jotain muuta yhtä yllättävää. Etenin kuinka rauhassa tahansa tällaisella matkalla paikat ovat kovilla. Peili kuuluisi muuten tänne, mutta kuulokekotelossani sattuu olemaan pieni peili ja se pysyy siellä turvassa.
MUUTA
Tulitikkuja
sytytin
korjausteippiä ja liimaa
ilmaistointiteippiä
kuminauhoja
lankaa
neula
hakaneuloja
karabiinihakoja
varatelttakepit
otsalamppu
vaihtopatterit
pyykkinaru
puukko/monitoimityökalu
3mm heijastavaa narua 5m
Muistiinpanovälineet
Kartta
Kompassi
Tulitikkuja ja sytytintä tarvitsen keittiössä. Asioita todennäköisesti hajoaa, mutta välineistäni suurin osa on sellaisia, että karabiinihaata, hakaneulat, teipit ja liima pitäisi riittää niiden korjaamiseen siihen kuntoon, että pääsee ainakin seuraavalle etapille. Tässä on yksi syy, jonka vuoksi päätin vaihtaa teltan: cloudupissani on alumiinikaaret ja todennäköisyys, että hajotessaan telttakaari olisi korvattavissa pienessä pohjoisen kylässä on todella pieni. En onnistunut löytämään mistään siihen sopivaa korjausputken pätkää mukaan, joten katsoin viisaammaksi vaihtaa koko välineen (muiden mukavuussyiden lisäksi). Kun teltta pystytetään pelkästään vaellussauvoilla, ne on paljon helpompi korvata. Toisekseen hajotessaan sauvan saa kyllä korjattua, jos matkalla sattuu olemaan pari etusormen paksuista keppiä tai kotateltan voi pystyttää yhdellä sauvalla alemmas.
Korjausvälineet ovat kuitenkin niin välinekohtaisia, että en suosittele kopioimaan tätä listaa vailla ajatusta. Sen sijaan suosittelen käymään varusteet kohta kerrallaan läpi ja miettimään, mitä teet jos se kyseinen klipsi, sauma tai palikka hajoaa. Mitä enemmän keksit mitä tekisit teipillä, karabiinihakasilla ja hakaneuloilla, sitä vähemmän varusteita tarvitset kentälle. Jos otat mukaan limaa, muista tarkistaa niistä myös käyttölämpötila ja kuinka kauan sekä millaisissa olosuhteissa se kuivuu. Sitä on aivan turha ottaa mukaan, jos ajattelit paikata sillä telttasi, se repeää myrkyssä ja se vaatii pitääkseen 24h kuivumisaikaa. Ilmastointiteippi toimii todennäköisesti paremmin... ja mitä todennäköisemmin paikkauksen tarve on juuri yöllä kun väsyttää kaikista eniten ja ulkona ulvoo kunnon raekuuro.
ELEKTRONIIKKA
action kamera
kameran keppi
vara-akut kameraan
verkkolatauspää
3 latauspiuhaa (2x USB-C pitkä ja lyhyt ja 1x C-C)
varavirta 20 000
varavirta 10 000
aurinkopaneeli (Goal Zero Nomad 10) n. 150e
Garmin inReach Mini2
Puhelinta en listaa erikseen, sillä se on käteni ulottuvilla suurimman osan aikaa. Kameran tarvitsen kuvaamiseen. Elektoniikan virtatarpeiden kanssa tulin lopulta siihen lopputulokseen, että 500g painava aurinkopaneeli on virtatarpeisiini parempi ratkaisu kuin iso kasa vara-akkuja. Saattaisin pärjätä pelkällä 20 000, mutta parempi ainakin alkuun pitää yksi 10 000 mukana kaiken varalta. Täyteen ladattuna 30 000 mAh riittää tämän hetken arviolla reiluksi viikoksi, mutta aurinko ei paista enää läpi yön, joten latausaikaa on vähemmän. En myöskään voi aina olla varma, että kulkusuunta on optimaalinen latauskulma ja virtalähde on suojattava suurimmalta vesisateelta, joten näin itselläni on turvallinen olo. Ainahan voi jättää tavaraa pois matkasta, jos en tarvitse enempää. Näin mukana on myös backup, jos toinen virtalähde prakaa.
VAATTEET
Kuorivaatteet
Merinokerrasto
Urheilurintrikat x2
toppi x2
alushousut x2
sukkapari
kesävaellushousut
juoksutrikoot
shortsit
pipo
tuubihuivi x2
sadehanskat
Pitkähihainen paita
villasukat
merinosukat
Fleece ja kevytuntsikka
Kengät Altra Lone Peak
Jonkun mielestä tässä todennäköisesti on liikaa vaatetta, mutta kun lähden heinäkuun viimeisinä päivinä ja palaan syyskuun puolessa välissä kulkien läpi yli kilometrin nousujen niin fakta vain on, että Lapissa on syytä varautua siihen -10 asteeseen oli kuinka kesä tahansa. Lisäksi Kilpisjärven laatikossa on yhdet lisä yöhöysut, sekä paita ja jo Nikkaluoktassa saan paksummat sukat nukkumiseen. Kilpisjärven laatikossa on myös vaihtokengät siltä varalta, että Altrat käyvät liian kevyiksi. Altrat ovat maastojuoksulenkkarit ja lähden niillä, koska niissä on riittävästi tilaa varpaille. Haasteeni lähes kaikkien kenkien kanssa on jalkani leveys päkiän kohdalta (koska vaivasenluut) ja että isovarpaan viereinen varvas on pidempi kuin isovarpaani. Kengät ovat aina joko liian kapeat päkiästä tai jos se on jokseenkin sopiva ja keskarivarpaani ei osu päähän, on kenkä kannasta löysä ja nousee. Useimmiten joudun siis valitsemaan haluanko rakkoja päkiöihin ja varpaisiin vai kantapäähän.
Löysin Partioaitasta Lone Peak 6 miesten kokoa, jotka olivat pohjallisten kanssa oikein sopivat. Ainoa huolenaiheeni on, että pohja saattaa olla kivikossa ohuehko. Toisaalta olen kulkenut viimeiset kaksi vuotta kumisaappailla, crocseilla ja paljasjalkakengillä, eikä niissäkään ole aina ollut mitenkään maailman paksuin pohja. Mieluummin otan kuitenkin jalkapohjien väsymisen kuin rakot ja ylikaiken vihaamani nilkkatuen. En voi millään sietää ns. oikeiden vaelluskenkien klohmomaisuutta ja pakotettua tukea joka puolella. On varmasti ihmisiä jotka niitäkin oikeasti tarvitsevat, mutta itse annan mieluummin jalan pienille lihaksille mahdollisuuden vahvistua ja tehdä työnsä. Näin varmistan, että ne toimivat vielä pitkään ja kun tavoitteeni on olla 80v ilman rollaattoria, kävellä suorassa ja avata omat hillopurkit, on tuon mahdollisuuden suominen oleellista. Väsyminen vähenee ajan kuluessa, kun lihakset voimistuvat. Rakot vaikeuttavat kulkemista ja pahimmillaan voivat estää etenemisen hetkeksi kokonaan. Ompahan taas myös jotain, mikä pakottaa pitämään taukoja vähän säännöllisemmin.
Vaatteista päällä on yksi setti ja toinen odottaa vaihtoa rinkassa. Nukun erikseen merinokerrastossa ja villasukissa. Haluan aina nukkua kuivissa ja eri vaatteissa kuin joilla vaellan. Näin voin tarpeen tullen pestä vaellusvaatetta tai vähintään niillä on aikaa tuulettua/kuivua yöllä.
VIIMEISET AJATUKSET VARUSTELISTASTA
En ole listannut erikseen kuivasäkkejä, muovipusseja tai rinkaani vuoraavaa jätesäkkiä. Jos tätä lukee joku ei-niin-kokenut retkeilijä niin ei, rinkan sadesuojus yksinään ei pidä tavaroita kuivana. Ne on siitä huolimatta pakattava vesitiiviisti. Sadesuojus auttaa hiukan ja se on ystävä siinä mielessä, ettei rinkka kastu niin nopeasti (märkä kangas painaa huomattavasti enemmän kuin kuiva) ja se pidentää aikaa, joka kestää ennen kuin vesi pääsee rinkasta läpi.
Kokonaisuudessaan rinkan lähtöpaino keikkuu jossain 24 kg paikkeilla, mikä lähes 2 viikon etapille ei ole lainkaan huono lähtöpaino. Paino tippuu kuluvien asioiden osalta lähelle 15 kg pohjapainoon. On totta, että pohjapainoa saisi noilla ei välttämättömillä tavaroilla ja vaikkapa kevyemmällä makuualustalla vielä lähemmäs ja jopa alle 10kg, mutta jokainen pakkaaja pelaa omaa mukavuus vs gramma peliään ja tekee oman palapelinsä. Olen aina ollut täällä mukavuudenhaluisella puolella ja tähän mennessä olen ollut sitä mieltä, että jos 20kg rinkka painaa liikaa, on vika ennemmin huonossa kunnossa ja heikossa selässä. Ajan kanssa vahvistuu. Yleisesti kuulee argumentin, että lisäpaino lisää vammautumisriskiä, mutta jälleen... onko +20kg todella niin paljon painoa, että jos sitä ei jaksa kantaa päivän aikana (8-10h) 16 km matkaa (oma päivän keskiarvoni) niin kannattaako reissuun edes lähteä. Yksi fiksun suunnittelun kulmakivi on arvioida lisäkuorman vaikutus omaan etenemisvauhtiin ja suunnitella reitti sen mukaan, että se on tehtävissä itselle kohtuullisella kuormalla. Varustelista ja reittisuunnitelma on siis melko iän ikuinen palapeli, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen: muuta yhtä asiaa ja se muuttaa koko suunnitelman.